Στυτική δυσλειτουργία: Αιτίες, θεραπεία και πότε πρέπει να επισκεφθείτε ουρολόγο
Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια άνδρες παγκοσμίως. Μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες στους πάσχοντες, να φέρει δυσκολίες στις προσωπικές τους σχέσεις και πολλά ακόμα προβλήματα, ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αντιμετωπίσιμη.
Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η συνεχής αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης για μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Κάποιες περιστασιακές δυσκολίες με τη στύση είναι φυσιολογικές και μπορεί να οφείλονται στο άγχος, την κούραση ή την κατανάλωση αλκοόλ ωστόσο η κατάσταση προκαλεί ανησυχία όταν εμφανίζεται συχνά και επηρεάζει την ποιότητα ζωής ή τις σχέσεις ενός άνδρα.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή από ό,τι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν, ειδικά καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Ωστόσο, η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της γήρανσης και συχνά υποδηλώνει υποκείμενα προβλήματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή στους άνδρες άνω των 40 ετών και η συχνότητά της αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.
Παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία
- Ηλικία, λόγω της φυσιολογικής μείωσης της τεστοστερόνης και της επιβάρυνση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων.
- Χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιολογικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο.
- Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή.
- Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το χρόνιο στρες κυρίως στους νεότερους άνδρες.
- Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά ή τα αντιισταμινικά.
Τι προκαλεί τη στυτική δυσλειτουργία;
Η στύση είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του εγκεφάλου, των ορμονών, των νεύρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Εάν οποιοδήποτε μέρος αυτού του συστήματος διαταραχθεί, μπορεί να προκύψει στυτική δυσλειτουργία. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι:
- Καταστάσεις που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως η αθηροσκλήρωση, η υψηλή χοληστερόλη ή η υπέρταση. Επίσης, ο διαβήτης, η χαμηλή τεστοστερόνη, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και άλλα ενδοκρινολογικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο και την ικανότητα επίτευξης στύσης.
- Νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού μπορούν να διακόψουν ή να διαταράξουν την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του πέους.
- Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που χορηγούνται για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης και της κατάθλιψης. Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του προστάτη ή άλλες παθήσεις που επηρεάζουν την περιοχή της πυέλου μπορεί επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
- Ψυχολογικά αίτια, όπως στο στρες, το άγχος, η κατάθλιψη αλλά και προβλήματα στις σχέσεις.
Συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας
Το κύριο σύμπτωμα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η δυσκολία επίτευξης και διατήρησης της στύσης. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή λίμπιντο
- Δυσκολία στη διατήρηση της στύσης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας
- Αδυναμία να επιτευχθεί στύση
- Άγχος σχετικά με τη σεξουαλική απόδοση
Για τη διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας ο ουρολόγος θα λάβει λεπτομερές ιστορικό του ασθενή ενώ θα πραγματοποιήσει και κλινική εξέταση. Ενδέχεται επίσης να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις όπως αίματος, ανάλυση ούρων και σε κάποιες περιπτώσεις απεικονιστικός έλεγχος των αγγείων του πέους με υπερηχογράφημα.
Πώς αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία;
Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί και μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε και χειρουργική, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Οι μη χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, ψυχοθεραπεία εάν η αιτία είναι ψυχολογικά ζητήματα, ή συσκευές αντλίας κενού που βοηθούν μέσω της αναρρόφησης αίματος στο πέος.
Οι χειρουργικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν εμφυτεύματα πέους (είτε φουσκωτά είτε ελαστικά) και επιτρέπουν στους άνδρες να επιτυγχάνουν στύση όταν το επιθυμούν.
Πότε να επισκεφθείτε έναν ουρολόγο
Η επίσκεψη σε ουρολόγο είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που:
- η στυτική δυσλειτουργία επιμένει για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
- συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως μειωμένη λίμπιντο, πόνο ή αίμα στα ούρα.
- υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτης ή καρδιολογικές παθήσεις.
Ο ουρολόγος μπορεί να προσφέρει πολλές επιλογές θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ασθενή. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία του άνδρα αλλά και να αντιμετωπίσει δυνητικά σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα που επηρεάζει πολλούς άνδρες, κυρίως καθώς μεγαλώνουν. Εάν η στυτική δυσλειτουργία επιμένει επισκεφθείτε έναν ουρολόγο και ανακαλύψτε τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που θα αναβαθμίσουν τόσο την στυτική λειτουργία όσο και την αυτοπεποίθησή σας.