ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις αφορούν όλους τους τομείς της σύγχρονης ουρολογίας και γίνονται για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους.

Οι διαγνωστικές επεμβάσεις γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία και δεν απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Η διορθική βιοψία προστάτη
  • Η κυστεοσκόπηση

Οι θεραπευτικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με γενική, ραχιαία ή τοπική αναισθησία ανάλογα με το είδος της επέμβασης και γίνονται για την αντιμετώπιση:

  • Καλοήθων παθήσεων του ουροποιητικού όπως η υπερτροφία προστάτη , η λιθίαση του ουροποιητικού, η φίμωση, η υδροκήλη και η κιρσοκήλη
  • Κακοήθων νεοπλασμάτων του ουροποιητικού συστήματος όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος των όρχεων και ο καρκίνος του πέους

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ανάπτυξη νέων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, προσφέρει την δυνατότητα αντιμετώπισης πολλών παθήσεων του ουροποιητικού ενδοσκοπικά ή λαπαροσκοπικά.

Παραδείγματα τέτοιων επεμβάσεων είναι:

Η χρήση των παραπάνω τεχνικών έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της απώλειας αίματος, των ημερών νοσηλείας, του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών.