ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑ

Η ενδοουρολογία αποτελεί εξειδίκευση της ουρολογίας η οποία ασχολείται με την χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για την διάγνωση και αντιμετώπιση πληθώρας ουρολογικών παθήσεων.

Πρόκειται για την προσέγγιση του ουροποιητικού συστήματος χωρίς τομές του κοιλιακού τοιχώματος με την χρήση ειδικών εργαλείων που λέγονται ενδοσκόπια.

Ενδοουρολογία

Η ενδοσκοπική προσέγγιση μπορεί να γίνει για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους.

Για την διάγνωση, χρησιμοποιούνται εργαλεία με οπτικές ίνες που εξασφαλίζουν την απευθείας απεικόνιση των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος από το ανθρώπινο μάτι με την παρεμβολή μιας κάμερας.

Παραδείγματα διαγνωστικών, ενδοσκοπικών επεμβάσεων είναι η κυστεοσκόπηση, η ουρητηροσκόπηση και η νεφροσκόπηση.

Για θεραπευτικές πράξεις χρησιμοποιούνται εργαλεία εργασίας τα οποία επιτρέπουν την προσέγγιση των οργάνων του ουροποιητικού συστήματος και την διενέργεια επεμβατικών πράξεων .

Στις ενδοουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται:

  • H διουρηθρική προστατεκτομή (TURis) για την θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη
  • Η διουρηθρική αφαίρεση νεοπλασμάτων της ουροδόχου κύστης για την αντιμετώπιση των επιφανειακών όγκων της ουροδόχου κύστης
  • Η εύκαμπτη ουρητηρολιθοτριψία και η τοποθέτηση αυτοσυγκρατούμενων ουρητηρικών καθετήρων για την αντιμετώπιση λίθων του ουρητήρα
  • Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία για την αντιμετώπιση λίθων της νεφρικής πυέλου

Μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων χειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς γενική νάρκωση με την χρήση ραχιαίας αναισθησίας.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,