ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

Η ριζική προστατεκτομή είναι η επέμβαση που προτείνεται για την θεραπεία του τοπικά εντοπισμένου καρκίνου προστάτη.

Σε αυτήν αφαιρείται ολόκληρος ο προστάτης αδένας μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις και γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός των περιοχικών λεμφαδένων.

Ενδείξεις

Ριζική προστατεκτομή γίνεται όταν μετά από διορθική βιοψία προστάτη διαγνωστεί καρκίνος, ο οποίος φαίνεται να είναι εντοπισμένος στο όργανο και δεν έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Προετοιμασία

Με την εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Εξετάσεις ούρων
  • Ακτινογραφία θώρακα
  • Καρδιολογική εκτίμηση

Σε περίπτωση λήψης αντιπηκτικής αγωγής απαιτείται διακοπή ή αντικατάστασή της λίγες μέρες πριν την χειρουργική επέμβαση.

Πώς γίνεται η ριζική προστατεκτομή

Η ριζική προστατεκτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.

Στην ανοιχτή επέμβαση η πρόσβαση στον προστάτη γίνεται μέσω μιας τομής στην κοιλιά που ξεκινά κάτω από τον ομφαλό.

Στην λαπαροσκοπική μέθοδο γίνονται κάποιες μικρές οπές στην κοιλιά μέσω των οποίων εισάγονται η κάμερα και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο χειρουργός και οι βοηθοί του.

Στην ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή ο χειρισμός των εργαλείων γίνεται μέσω ενός μηχανήματος με βραχίονες το οποίο συνδέεται με μια κονσόλα και επιτρέπει στον ιατρό να χειρουργεί μακριά από τον ασθενή.

Κατά την ριζική προστατεκτομή γίνεται εξ ολοκλήρου αφαίρεση του προστάτη αδένα μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις καθώς και των πυελικών λεμφαδένων.

Στο τέλος της επέμβασης γίνεται συνένωση της ουροδόχου κύστης με την ουρήθρα και τοποθετείται ουροκαθετήρας, ο οποίος αφαιρείται μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο χρόνος νοσηλείας μετά από ριζική προστατεκτομή εξαρτάται από τη μέθοδο της επέμβασης (ανοικτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτικά υποβοηθούμενη) και την γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενή με μέσο όρο παραμονής στο νοσοκομείο την 1 εβδομάδα.

Μετεγχειρητικά

Με το εξιτήριο δίδονται οδηγίες σχετικά με:

  • Τον χρόνο επανέναρξης των αντιπηκτικών (σε περίπτωση που λαμβάνονταν θεραπεία πριν την χειρουργική επέμβαση)
  • Τον χρόνο αποχής από άρση βάρους και έντονη σωματική δραστηριότητα
  • Την λήψη αντιβιοτικής αγωγής στο σπίτι
  • Τον τρόπο λήψης των αποτελεσμάτων της ιστολογικής εξέτασης
  • Τον επανέλεγχο για μέτρηση του PSA
  • Το πρόγραμμα παρακολούθησης της νόσου

Μετά από ριζική προστατεκτομή η στυτική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά σε ποσοστό που διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την τεχνική της επέμβασης.

Επιπλέον οι ασθενείς δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν με φυσιολογικό τρόπο καθώς καταργείται η ικανότητα εκσπερμάτισης.

Τέλος μετά από ριζική προστατεκτομή μπορεί να εμφανιστεί κάποιου βαθμού ακράτεια ούρων, η οποία συνήθως βελτιώνεται ή υποχωρεί τελείως μέσα στους πρώτους έξι μήνες μετά την επέμβαση.

Βάσει του αποτελέσματος της ιστολογικής εξέτασης, μπορεί να υπάρξει ανάγκη για κάποια επιπλέον θεραπεία μετά το χειρουργείο η οποία μπορεί είναι ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

Η παρακολούθηση για τον καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να γίνεται εφόρου ζωής και περιλαμβάνει μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) καθώς η αύξηση του μπορεί να σημαίνει υποτροπή της νόσου.